HTML

Trade Elek

Témákból nem tartanék felsorolást, mert igyekszem mindent érinteni, ami 1 centnél értékesebb papírdarabok vételéről és eladásáról szól.

Portfolio

Kereskedések

Friss topikok

  • Trade Elek: meg is jött a hír a shortomról: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=108208 (2009.01.08. 06:08) Az olajshort részletekben
  • Trade Elek: Szevasz Rozsé, Kössz kössz, igazad lett, szépen beszakadt az olaj tegnap is meg ma is. Lehet, hog... (2008.12.19. 20:35) Olaj a láthatáron

Az olajshort részletekben

2009.01.07. 19:17 Trade Elek

Lássuk, mik történtek idén.

Az olaj ára a tavaly decemberi 35$ körüli szintekről idén az 51$-ba is belekóstolt, nézzük mik lehetnek ennek az okai:

  • Gázkrízis. Ha nincs gáz, akkor olajat kell égetni - vásárlói nyomás.
  • Izrael tovább nyomult a gázai övezetben. Háborúzáshoz olaj kell - vásárlói nyomás.
  • Tél. Hideg. Vásárlói nyomás.

Az árak nem nőhetnek az égig, és decemberben nyilvánvalóvá vált, hogy az olaj ára (melyet nagyrészt a kereslet/kínálat aránya határoz meg) 40 dollár körül mozgott az idő nagy részében. Tehát a 48-as szinten short pozícióra adtam a fejem.

Mi is ez a short dolog?

Minden magára valamit adó spekuláns nagyon gyorsan szakít azzal az általánosan elfogadott hozzáállással, hogy olcsón vesz, drágán elad (ideális esetben). Ez egy jól átlátható folyamat, megfelel a való világban zajló kereskedelmi folyamatoknak. Ezt hívják long-nak. Ha valakinek csak ilyen üzlet lebonyolítására van lehetősége, az a következő veszéllyel néz szembe: mivel neki alacsony áron érdemes venni, és pénzt szeretne keresni, az ember ilyenkor hajlamos bevásárolni egy húzós esés után szinte bármibe, mivel olyan olcsónak tűnik a termék, mint még soha. Abba viszont már lehet hogy nem gondol bele, hogy ha az ár alacsony, annak bizonyára megvannak az okai. (nekem pont ilyen jellegű volt az első nagyobb méretű vásárlásom, melyen 2 nap alatt kb. 15%-ot elbuktam a befektetett pénzből, még a blog kezdése előtt jóval. Ez indított el a piacok beható tanulmányozása felé).

Érdemesebb az árra úgy tekinteni, mint egy örökké mozgó értékre, amely holnap vagy felfele, vagy lefele fog menni.

Amikor az árak huzamosabb ideig lefelé mennek, a longos befektetőknek érdemesebb téli álomra hajtani a fejüket, amíg vége nincs az esésnek, és egy egyértelmű fordulóponthoz nem érkezik a termék ára. Azonban mit csinál ilyenkor egy spekuláns? Keres a piacon olyan szereplőket, akiktől kölcsön tud kérni az áruból, majd azonnal eladja a piacon. Miután leesett az ár, gyorsan, töredék áron visszavásárolja azt amit előzőleg eladott. Az árkülönbségből fakadó nyereség az övé. Ha például féláron sikerül visszavásárolnia, akkor pontosan megduplázta a pénzét az illető. Ez a short irányban történő kereskedés, mely mára teljesen általánossá vált a világ részvény és nyersanyagpiacain, és termékkölcsönzés a spekuláns életét megkönnyítve teljesen automatikusan zajlik.

Kockázatok:

Ha longos vagy, szinte kizárt, hogy elveszíted az összes pénzedet, mivel az ár negatívba nem csaphat át. Short kereskedésnél viszont 2x-es áremelkedésnél elbuktad az egész összeget. Ha többet emelkedik, akkor többet is bukhatsz, attól függően, hogy mennyi pénz van a számládon. Általában a bróker ilyenkor kényszerből bezárja a nyitott ügyleteket. Ha pedig nincs elég pénz a számládon, és a brókernek nem sikerül időben bezárnia a pozíciót, de aláírtál egy szerződést, mellyel a számládon túli összegekre is vállalod a garanciát, akkor pedig nagyon, nagyon pórul járhatsz, ahogyan Adolf Merckle járt. Ő 2008 októberében a Volgswagen részvényeit próbálta shortolni, de azok esés helyett az egekbe emelkedtek néhány óra leforgása alatt, súlyos krízisbe sodorva ezzel a milliárdos vállalkozót. Ez a legnagyobb kockázatot jelentő short squeeze jelenségnek volt köszönhető, amiről nyilasi blogjában (kötelező olvasmány) olvashattok. (2008 októberig visszalapozva)

Szerencsére ez az olajpiacon most nem történt meg, ezért nyertem 58 dollárt. Még mindig csak papírpénzről van szó természetesen.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tradelek.blog.hu/api/trackback/id/tr38864067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása