HTML

Trade Elek

Témákból nem tartanék felsorolást, mert igyekszem mindent érinteni, ami 1 centnél értékesebb papírdarabok vételéről és eladásáról szól.

Portfolio

Kereskedések

Friss topikok

  • Trade Elek: meg is jött a hír a shortomról: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=108208 (2009.01.08. 06:08) Az olajshort részletekben
  • Trade Elek: Szevasz Rozsé, Kössz kössz, igazad lett, szépen beszakadt az olaj tegnap is meg ma is. Lehet, hog... (2008.12.19. 20:35) Olaj a láthatáron

MNB és Forint kalandjai Magyarországon

2009.03.09. 08:12 Trade Elek

Részlet egy tegnapi index-cikkből:
(Az előzményeket ismerjük: 317 feletti euró-árfolyam.)

Három nap alatt kétszer, pénteken és vasárnap is ülésezett az MNB monetáris tanácsa. Az MNB közölte: készen állnak minden eszközzel a forint erősítésére, mert a gyengülés rontja a bankrendszer stabilitását, veszélyezteti az inflációs célt és tovább lassítja a gazdaságot. Akár kamatemelés és forintvásárlás is szóba jöhet.

Erre kicsit felkaptam a fejem. Ugyanis amit itt kijelentettek, az szórol szóra törvénybe van foglalva. Ez a dolguk. Ez volt eddig is, és ez várhatóan a következő párszáz évben sem fog megváltozni. Olvassunk tovább:

A monetáris tanács álláspontja szerint a durva forintleértékelődés nem magyarázható a valós gazdasági teljesítményekkel és kilátásokkal.

Megint meg kell állnunk. Akkor tulajdonképp mivel magyarázható? - teszi fel a kérdést egy 20 százalékkal meghízott hitel gazdája.

A monetáris tanács arra számít, hogy a gazdaság finanszírozási igénye gyorsan és jelentősen csökken a következő időszakban.

Ismét megállj, ez esetben kézifékkel. Fordítsuk le ezt a mondatot magyarra: Most nagy a gazdaság finanszírozási igénye, a következő időszak letelte után pedig alacsony lesz. Ezt állítják, nem kevesebbet. Gazdaságunk finanszírozási igényének csökkentésére két mód létezik:

1. Hatékony gazdaság létrehozása (ehhez hosszú évek áldozatos munkájára lenne szükség)
2. Jelentős összeg kunyerálása, pl. az IMF-től vagy az EU-tól. Ez a finanszírozás maga, egy könnyű és gyors megoldás, az igény kielégítése.

Namármost, ha azt állítják hogy ez gyorsan és jelentősen fog csökkenni, nyilvánvalóan a második variációra gondoltak. Hitelt fogunk felvenni. Erre számít a monetáris tanács. És az is nyilvánvaló, hogy nekünk kell visszafizetni, és nem a tanácsnak.

Azt hiszem, elég szó esett az ország problémáiról.

Duma helyett inkább tovább trédelek.

Trade Elek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tradelek.blog.hu/api/trackback/id/tr99990102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása